keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Sacherkakku

                                       tein isälleni synttärikakuksi sacherkaukun. tässä tulisi ohjetta: 

                    pohja:
                  -5 kananmunaa
                  -150g tummaa leivontasuklaata(esim.Fazer) 
                  -2½dl vehnäjauhoja 
                  -1rkl vaniljasokeria
                  -1tl leivinjauhetta
                  -1/4tl suolaa 
                  -200g voita tai margariinia
                
    -voitele ja korppujauhota vuoka(itse vuorasin leivinpaperilla)halkaisijaltaan n. 24cm.
    -erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset.
    -sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (VARO,ettei suklaa pala!!)  
    -sekoita keskenään vehnäjauhot,vaniljasokeri,leivinjauhe ja suola.
    -vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. vatkaa keltuaiset joukkoon yksitellen.
    -lisää suklaasula taikinaan muutamassa erässä samalla kevyesti vatkaten. lisää taikinaan myös kuivat aineet muutamassa erässä.
    -vatjaa valkuaiset vaahdoksi. lisää valkuaisvaahto taikinaan kevyesti vatkaten.
    -kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 40-50 min, 175 asteessa.
 
    kostutus:1½dl maitoa ja ½tl vaniljasokeria

    täyte:
    - 4dl kuohukermaa
    -1rkl vaniljasokeria
    -1½prk (á 230 g) aprikoosimarmeladia
    
    aprikoosikuorrutus, "aprikoteeraus":
    -½prk aprikoosi marmeladia
    -1tl sitruunamehua

    suklaakuorrutus:
    -200g tumaa suklaata
    -1½dl kuohukermaa
  
   koristeluun esim.
  -valkosuklaata,kermaa,rouhetta(esim.suklaarouhetta,tai hasselpähkinärouhetta) 
 
    -leikkaa kakkupohja kolmeen osaan
    -mausta kuohukerma vaniljasokerilla ja vatkaa vaahdoksi.
    -sekoita maito ja vaniljasokeri lasissa sekaisin. kostuta ensimmäinen kakkupohja
    -levitä päälle aprikoosimarmeladia ja puolet kermavaahdosta
    -nosta toinen pohja päälle ja kostuta se. levitä loput täytteistä sen päälle.
    -nosta kolmas pohja ylimmäiseksi ja kostuta sekin. tasoita kakun reunat lastalla(esim. palettiveitsellä)
    -keitä marmeladia ja sitruunamehua jonkin aikaa. anna seoksen jäähtyä,sillä jos laitat kuuman hillon kakun päälle,kerma sulaa. kun olet levittänyt jäähtyneen seoksen kakun pinnalle,nosta se pakastimeen kuorrutuksen valmistamisen ajaksi.
    -sulata suklaa. lämmitä kerma selvästi kättä lämpimämmäksi,mutta ei kiehuvaksi. kaada suklaasula kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi. varmista että seos on tarpeeksi paksua,sillä jos se on liian ohutta se imeytyy kakkupohjaan. kaada kakun päälle, tasoita pinta lastalla tai palettiveitsellä. koristele mielesi mukaan:) 

    itse koristelin kakun valkosuklaalla. kakun päällä lukee espanjaksi: "padre, 52 años",eli "isä, 52 vuotta". 
   
                                             ohje on otettu osoitteesta  www.kinuskikissa.fi

                                                      tässä vielä poikkileikkaus kakusta.  
                               vinkki: kakkuu maistuu paremmalta jos sen antaa mehustua kylmässä päivän tai pari;)  

                                                         

maanantai 21. tammikuuta 2013

Suklaapullat

                                 20kpl
       150g voita tai margariinia
       5dl maitoa
       50g hiivaa
       1dl sokeria
       ½tl suolaa
       14-15dl vehnäjauhoja 

       täyte:
      100g voita tai margariinia,huoneen lämpöisenä
      2dl tomusokeria
      1rkl vaniljasokeria
      200g tummaa tai vaaleaa suklaata rouhittuna (itse laitoin maitosuklaata)
    
      koristeluun:
      1 kananmuna
      tomusokeria
      50g suklaata sulatettuna
   
    -sulata voi kattilassa.lisää joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. murenna hiiva kulhoon ja kaada lämmin neste päälle ja luiota hiiva siihen.
    -lisää sokeri,suola ja vähän kerrallaan jauhot. alusta taikina tasaiseksi. anna kohota leivinliinan alla n.40min.
    -tee täyte. vatkaa tomusokeri,vaniljasokeri ja rasva kulhossa vaahdoksi.
    -kaada taikina jauhoitetulle leivinpöydälle ja alusta. jaa taikina kahteen osaan. kauli kumpikin osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
    -levitä täyte taikinan päälle ja ripottele päälle suklaarouhe. kääri taikinalevyt rullaksi kääretortun tapaan.
   -leikkaa molemmat rullat 10 osaan ja nosta ne leikkauspinta ylöspäin leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
     -anna kohota leivinliinan alla noin ½ h. laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
     -voitele pullat kananmunalla ja paista uunin keskitasossa n. 15-20min,kunnes pullat saavat kauniin värin.
     -anna jäähtyä. sulata suklaa,siivilöi tomusokeria pullien päälle ja kuorruta suklaalla.     

ohje on peräisin Leivotaan-lehdestä. tosi hyviä olivat maidon kanssa;)

     
Moi! :)
Olen yläasteikäinen tyttö ja olen koko pienen ikäni ollut kiinnostunut leivonnasta ja se on tulevaisuuden suunnitelmani. Olen myöskin jo pitkään haaveillut blogin perustamisesta ja nyt sain sen vihdoin tehtyä! Pääasiassa julkaisen blogissani leivontaan liittyviä asioita. Suurin osa ohjeistani on peräisin muista blogeista,mutta osa ohjeista ovat sovelluksia ja jotkut itsekehittelemiäni. Pitkän alkustoorin jälkeen siirryn itse asiaan! :D  Toivon, että ryhdytte seurailemaan blogiani,jos vain suinkin kiinnostaa:) . Yhteydenotot osoitteeseen vanilja.varpu@gmail.com
           p.s. ethän kopio kuviani ilman lupaa.
   terkuin VanlijaVarpu:))